Er valt altijd iets te doen in Zuid57!

In Zuid57 worden diverse cursussen gegeven op het gebied van kunst en cultuur die u kunt bijwonen. Houdt u deze pagina in de gaten voor het actuele cursus aanbod.

Aantrekkelijke workshop – Stralen van binnen en buiten

vrijdagmiddag workshop

Ben je toe aan een stralende verandering van binnen én buiten? Of wil je ontdekken hoe je jezelf nog meer kunt laten zien? Dan is deze workshop perfect voor jou! Je krijgt een zachte duw in de rug om een frisse wending te geven aan de delen van je verhaal die niet meer voor je werken. Zo leer je trouw te blijven aan wie je bent en wat voor jou belangrijk is.

We gaan aan de slag met hoe je jezelf presenteert en wat je daarmee uitstraalt. We onderzoeken onze waarden, overtuigingen en hun invloed op ons gedrag. Wanneer je verhaal niet meer klopt, raak je namelijk vaak verwijderd van wat je écht belangrijk vindt.

In deze workshop ligt de focus op jouw unieke uitstraling. Je leert hoe je jouw natuurlijke schoonheid kunt versterken en eventuele minder sterke punten op een subtiele manier kunt verzachten. Het doel is om balans te vinden en je beste eigenschappen op een verfijnde en flatterende manier naar voren te brengen.

Vergeet niet een spiegel(tje) en je favoriete make-up mee te nemen, zodat je meteen kunt experimenteren met de tips van de docent. Ook zal de docent verschillende make-up meenemen die je kunt gebruiken.

Schrijf je snel in, want het aantal plekken is beperkt.

1 workshop van 2,5 uur
Datum vrijdag 28 maart 2025, 14.00-16.30u.

> Workshop - Stralen van binnen en buiten - bij de Volksuniversiteit

Betover je publiek met verhalen

zondagmiddag workshop

Zijn jouw (klein)kinderen dol op verhaaltjes voor het slapengaan? Of ben je een docent die zijn of haar leerlingen graag meeneemt op spannende voorleesavonturen? Misschien ben je een (voor)leesvrijwilliger op school of in de bibliotheek? Deze workshop is voor jou!

Leer hoe je verhalen kunt voorlezen, verzinnen en vertellen als een ware meesterverteller. We behandelen alles: de keuze van je boek, het gebruik van eventuele hulpmiddelen, de vaste elementen van een goed verhaal, je stemgeluid, houding en mimiek.
In één middag word je de beste verteller van de buurt. Doe mee en laat je publiek voortaan ademloos aan je lippen hangen!

1 workshop van 4 uur
Datum zondag 11 mei 2025, 13.00-17.00u

> verhalen vertellen bij de volksuniversiteit den haag

Cursus Sterrenkunde, het Universum

avondcursus

Sterrenkunde heeft voor de meeste mensen iets magisch: je kijkt naar dingen in het onmetelijke heelal die zo ver weg zijn dat je zelfs terug kijkt in de tijd.

Wat zijn al die lichtjes aan de hemel nou eigenlijk, waar komen ze vandaan en wat is onze plek in het universum. En, zijn wij de enige wezens die ons hierover verwonderen?

Dankzij alle technologische vorderingen begrijpen we van al die zaken een stuk meer dan vroeger, maar zijn veel van de processen die zich afspelen op planeten, sterren en in het heelal nog steeds niet altijd bekend.

Dat daar boeiende verhalen over te vertellen zijn spreekt dan ook voor zich.

Kijk jij ’s-avonds wel eens met verwondering omhoog? Dan is de cursus over het Universum echt iets voor jou!

6 lessen van 2 uur
Startdatum maandag 10 maart 2025, 19.30-21.30u.

> Sterrenkunde bij de volksuniversiteit

Filosofie van de vriendschap – lezingenserie

dinsdagmiddagcursus

Vriendschap: voor veel mensen is het een belangrijke invulling van hun leven. Met vrienden lachen we en huilen we. Vrienden laten ons iets zien van hun wereld, waardoor we nieuwe dingen kunnen ontdekken. Vriendschap is puur en authentiek, geen ‘kunstje’. Filosofen en kunstenaars, zoals dichters, zijn al heel lang met het onderwerp van de vriendschap bezig. Zij verkennen het op uiteenlopende manieren van binnenuit. Door hier kennis van te nemen kunnen we onze eigen vriendschappen verrijken.

Wat kun je verwachten?
Tijdens de bijeenkomsten bespreken we het onderwerp vriendschap vanuit verschillende invalshoeken. Wat hebben filosofen erover gezegd? Waar komen we het tegen in romans en poëzie? In muziek? En wat zijn onze persoonlijke ervaringen met vriendschappen, wat betekenen deze voor ons? Deze cursus is dus een ‘mix’ van beschouwing, gesprek en levenskunst in een open setting.

Voor wie is deze reeks bedoeld?
Deze lezingenreeks is voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp vriendschap en biedt voor elk wat wils. Je hoeft geen voorkennis te hebben; alleen een open geest en de bereidheid om diepere vragen te stellen over het leven en onze menselijke ervaringen.

Wat leer je?

  • Filosofische inzichten over de betekenis van vriendschap
  • Bespreking van vriendschap als intermenselijke ervaring
  • Toegang tot filosofische werken van beroemde denkers zoals Montaigne, Nietzsche en Arendt
  • Toegang tot romans en gedichten over vriendschap, bijvoorbeeld van Hans Andreus en Emily Dickenson
  • Het (verder) ontwikkelen van je vermogen om vriendschap een betekenisvolle plek in je leven te geven

Wil jij ontdekken hoe filosofie en kunst jouw eigen vriendschappen kunnen verrijken, meld je dan aan voor deze cursus.

3 lezingen van 2 uur
Startdatum dinsdag 11 februari 2025, 14.00-16.00u.

> Filosofie van de vriendschap - bij de Volksuniversiteit Den Haag

Het tegendraadse denken van Hannah Arendt – lezingenserie

vrijdagmiddagcursus

Het denken van Hannah Arendt – Een reis door politiek, filosofie en kunst

In deze nieuwe reeks duiken we in het complexe en invloedrijke werk van de Duitse-Amerikaanse politiek denker Hannah Arendt (1906-1975). Haar ideeën over totalitarisme, politiek en het menselijke denken hebben de afgelopen decennia een diepgaande impact gehad op onze kijk op de wereld. In drie bijeenkomsten onderzoeken we de kern van Arendts denken en bespreken we de manier waarop zij de wereld heeft begrepen.

Globaal programma:

Eerste bijeenkomst: Het Levensverhaal van Hannah Arendt en haar werk rondom totalitarisme.
We starten de reeks met een introductie in het levensverhaal van Hannah Arendt, waarbij we haar persoonlijke en intellectuele reis door de tumultueuze 20e eeuw volgen, met als eerste hoogtepunt haar boek over totalitarisme.

Tweede bijeenkomst: Het politieke werk – Vita Activa en Over Revolutie – Politiek als wereldstichtend.
In deze bijeenkomst richten we ons op Arendts politieke filosofie. In haar werk Vita activa ontwikkelt zij een concept van de ‘actieve levenshouding’ en de betekenis van politiek handelen in een wereld die door mensen wordt gedeeld. Arendt ziet politiek niet als een pragmatisch middel, maar als een fundamentele menselijke activiteit die ons in staat stelt een gedeelde wereld te stichten en te behouden.

Derde bijeenkomst: Het geestelijk leven – Denken, poëzie en de kracht van de geest.
De laatste bijeenkomst richt zich op Arendts filosofie van het denken en het geestelijk leven. In haar boek Denken onderzoekt zij de rol van het denken in het menselijk bestaan en de ethiek van het denken in tijden van crisis. We bespreken hoe Arendt het denken ziet als een manier om morele en politieke verantwoordelijkheid te dragen. Daarnaast maken we een uitstapje naar Arendts visie op kunst, met bijzondere aandacht voor haar relatie met de poëzie en de rol van kunst in het begrijpen van de menselijke conditie.

Deze serie biedt een inleiding in het gedachtegoed van Hannah Arendt en nodigt uit tot diepgaande reflectie op de politieke en ethische vragen die haar werk oproept. We kijken niet alleen naar haar theorieën, maar proberen ook de toepasbaarheid ervan op onze eigen tijd te verkennen.

Doe mee met deze inspirerende en intellectuele reis door het denken van een van de meest invloedrijke denkers van de 20e eeuw!

3 lezingen van 2 uur
Startdatum vrijdag 9 mei 2025, 14.00-16.00u

> Hannah arendt bij de Volksuniversiteit den haag

Inspirerende workshop gedichten lezen en schrijven – Vier de lente!

vrijdagmiddag workshop

Stap in de wereld van woorden en ritmes tijdens onze poëzieworkshop ter ere van de lente!
Of je nu een doorgewinterde dichter bent of nog nooit een gedicht hebt geschreven, deze workshop biedt voor ieder wat wils.
We verkennen diverse genres, van klassieke elfjes en haiku’s tot stripgedichten en moderne vrije verzen.

Neem een middagje voor jezelf en laat je inspireren door de ontluikende natuur terwijl we samen gedichten lezen, bespreken en vooral zelf maken.

Geen ervaring nodig – alleen een open geest en zin om te ontdekken. Je gaat gegarandeerd naar huis met heel veel moois- van ‘professionals’ én zelfgeschreven.

Kom en vier de lente met ons door de kracht van poëzie!

1 workshop van 3,5 uur
Datum vrijdag 21 maart 2025, 13.00-16.30u

> gedichten lezen en schrijven bij de volksuniversiteit den haag

Mijn Ware Natuur: It’s Me!

cursus zondagmiddag

Mindful jezelf leren zijn – ontdek jouw creatieve kern

Wil jij dichter bij jezelf komen en jouw authentieke natuur ontdekken? Tijdens zes ontspannen zondagmiddagen leer je mindful aanwezig te zijn en je innerlijke wereld op een unieke, creatieve manier te verkennen. Dit is jouw kans om een proces van zelfbewustwording te combineren met creatieve expressie en te werken aan een persoonlijk kunstwerk dat écht iets over jou vertelt.

Wat kun je verwachten?
Deze cursus biedt een inspirerende mix van mindfulness en creativiteit. Je gaat:

bewust stilstaan bij jouw ware natuur.
onderzoeken hoe je deze kunt vertalen naar vorm, kleur en materiaal.
creëren vanuit aandacht en verbinding met jezelf.
Het resultaat? Een uniek eindwerkstuk waarin jouw persoonlijke ontdekkingen zichtbaar worden. Maar misschien nog belangrijker: een dieper inzicht in wie jij bent.

6 lessen van 3 uur
Startdatum: zondag 9 maart 2025, 13.30 – 16.30 uur.

> Mindful bij de Volksuniversiteit Den Haag

Ontdek je MBTI-persoonlijkheid: Effectiever communiceren en groeien in relaties

cursus zaterdag overdag

In deze korte cursus leer je hoe de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) je helpt om jezelf en anderen beter te begrijpen, ongeacht je levensfase. Of je nu werkt, vrijwilligerswerk doet, of geniet van je pensioen, MBTI biedt een krachtig hulpmiddel om communicatie en je relaties te verbeteren.

Globaal programma

Wat is MBTI en Zelfonderzoek E/I en S/N

  • Introductie MBTI: Wat is het en hoe werkt het?
  • Zelfonderzoek: Verken je energiewinning (Extraversion – Introversion) en informatieverwerking (Sensing – Intuition).

Zelfonderzoek T/F en J/P en Typebepaling

  • Zelfonderzoek: Besluitvorming (Thinking – Feeling) en omgang met de buitenwereld (Judging – Perceiving).
  • Typebepaling: Breng je voorkeuren samen en ontdek jouw MBTI-type.

Type Dynamiek in de Praktijk

  • Typedynamiek en communicatie verbeteren met MBTI.
  • Praktische oefeningen en een persoonlijk actieplan voor betere relaties en effectiever samenwerken met anderen.

Deze cursus is voor iedereen die effectiever wil communiceren en relaties wil verbeteren, zowel op het werk als in persoonlijke kringen.

Schrijf je snel in en ontdek hoe MBTI je helpt om jezelf beter te begrijpen, je eigen voorkeuren uit te drukken naar anderen en om gedrag van anderen meer te begrijpen!

Let op: Voor de cursus betaal je apart voor de vragenlijst en je persoonlijke basisrapport met je profiel en een werkboekje (€ 49,50). De docent geeft aan hoe je dit bedrag kunt voldoen.

1 Les van 4,5 uur
Datum zaterdag 22 februari 2025, 09.30-14.30u (met half uur pauze).

> effectiever communiceren en groeien in relaties

Stijlvol gebouwd – lezingenserie

vrijdagavondcursus

De westerse architectuur bevat ontelbaar schitterende bouwwerken, grote en kleinere, sobere maar ook zeer rijk gedecoreerde, vanaf de Antieke Oudheid tot in onze tijd. Overal om ons heen in onze steden evenals in het buitenland zien we pareltjes van stadspanden, bijzondere kerkgebouwen, en vaker dan eens adembenemende bouwwerken die het stadssilhouet bepalen. Denk alleen al aan het Colosseum van Rome, de Domtoren in Utrecht en het paleis van Versailles.

Waar zit ‘m de schoonheid van die gebouwen in? Wat maakt hen zo iconisch en zelfs uniek? Hoe herken je in welke stijl en historische periode ze zijn ontworpen? Welke stijlen en bouwperioden zijn er? In deze lezingenserie krijg je kennis over de Westerse architectuur helemaal vanaf het Klassieke Griekenland. Centraal in ons blikveld staan de schoonheid, de stijl-ontwikkeling & de ikonische betekenis van de meest bijzondere en unieke bouwwerken uit de westerse wereld.

In de loop van de 19de eeuw maakt de westerse architectuur een bijzondere revolutie door. Grote maatschappelijke veranderingen die zo kenmerkend zijn voor de leefwereld zorgen dan voor opvallende ontwikkelingen in de kunsten waaronder de bouwkunst. De ontwikkeling van de moderne wereld doet een nieuwe architectuur ontstaan waarin vorm, stijl en technische bouw de moderniteit weerspiegelt: de Eiffeltoren is daar een van de beroemdste voorbeelden van.

De architectuur vanaf de moderne tijd laat in een kort tijdsbestek een relatief grote veelheid & een behoorlijk snelle verandering zien aan bouwstijlen, ideeën & materialen die eens modern zijn, dan weer vernieuwend, en zelfs revolutionair. Deze diversiteit laat zich zien in snel opeenvolgende bouwwerken als bijv. het Crystal Palace, Victor Horta’s Tassel Huis, de Bauhaus-school, het Rietveld-Schröder Huis, en Falling Water. En dit zijn dan nog maar de vroegste voorbeelden – de “klassiekers”!

De moderne Westerse architectuur laat naast & na de genoemde voorbeelden nog veel meer prachtige bouwwerken zien die indruk maken door hun innovatieve stijl, achterliggende gedachte en tijdsbeeld. De beroemdste architecten passeren in deze lezing/cursus de revue, o.a. Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe, Renzo Piano, Zaha Hadid, Rem Koolhaas. Na het volgen van deze lezingen heb je een volledig beeld gekregen van de gehele Westerse architectuur en ken je de beste & de meest bijzondere werken die vanaf de oude Grieken tot in onze eigen tijd zijn geschapen.

3 lezingen van 2 uur
Startdatum vrijdag 7 maart 2025, 19.30-21.30u.

 

> Stijlvol gebouwd - bij de volksuniversiteit

Workshop – ‘Plongeons dans la musique française’ – Duik in de Franse muziek!

Avond workshop

Heb jij zin om je onder te dompelen in de rijke en boeiende wereld van de Franse muziek? Of je nu een fan bent van hedendaagse hits of juist de klassiekers van toen, deze workshop biedt een unieke kans om de Franse taal en cultuur op een muzikale manier te ontdekken!

Wat kun je verwachten?
Deze avond duiken we dieper in de Franse muziek van de afgelopen decennia. Heb jij ooit gehoord van Jean-Jacques Goldman, Amir, Zaz of Patricia Kaas? Franse muziek blijft populair. Het bewijs is de keuze voor Claude om met zijn liedje aan het Eurovisiesongfestival mee te doen. Onze enthousiaste docenten Frans geven al jaren les en vinden het belangrijk om de Franse taal door middel van muziek over te brengen!

Wil je op een leuke manier een nieuwe blik werpen op de hedendaagse en populaire Franse muziek vanaf de jaren ‘70 tot nu? Vind je het leuk om te experimenteren met verschillende werkvormen en ook de achtergronden te leren kennen van bekende Franse zangers en zangeressen? Dan is deze avond echt iets voor jou.

Waarom deelnemen?

  • Ontdek de Franse muziek van vandaag en gisteren.
  • Vergroot je kennis van de Franse taal door middel van songteksten.
  • Experimenteer met verschillende werkvormen en leer op een creatieve manier.
  • Deel je eigen muzikale voorkeuren: heb je een favoriete Franse artiest of een vakantieherinnering die je graag wilt delen? Wij gaan er graag mee aan de slag!
  • Beleef een gezellige avond, onder het genot van een hapje en een drankje.

Deze workshop is voor iedereen die de Franse taal én muziek een warm hart toedraagt. Of je nu de taal al spreekt of net begint, muziek is een fantastische manier om je Franse vocabulaire op een speelse manier te verrijken.

Aarzel niet en schrijf je snel in! Laat je verrassen door de magie van de Franse muziek en ontwikkel een nieuwe, muzikale kijk op de taal. We kijken ernaar uit om samen met jou een gezellige avond te beleven.

1 workshop van 2 uur

Datum vrijdag 23 mei 2025, 19.00 uur.

 

> Franse muziek bij de volksuniversiteit Den Haag